over saamstaan – eric gijssen

eric gijssen is filmmaker en vormingswerker. Hij werkt als multimedia animator bij Maks vzw in Brussel (België).

In de periode 2006-2008 woonde en werkte hij in het binnenland van Bahia (Brasil), bij de boerenorganisatie APAEB in Valente. Bij de lokale volkstelevisie ‘Jornal de Valente’ maakte hij met groepen bewoners wekelijks twee reportages onder de titel ‘Reporter Cidadão’. Tevens presenteerde hij samen met 5 vrouwen een jaar lang het radioprogramma ‘As Irmãs Brutas’ op Valente FM.

Momenteel geniet hij van een jaar loopbaanonderbreking. Sinds februari 2014 is hij in Managua (Nicaragua), waar hij de komende maanden zal werken aan een boek en een film over de vrouwen van de katholieke basisgemeenschap in de parochie La Merced. Deze ‘kerk van de armen’ speelde een grote rol tijdens en na de sandinistische revolutie van 1979.
Hoe kijken de vrouwen terug op de revolutie en de burgeroorlog die er op volgde? Waar zijn zij trots op? Waarin teleurgesteld? Wat is er nog over van hun dromen en idealen?

Het is de 9e reis van eric naar Nicaragua. De eerste keer dateert van 15 jaar geleden. Het is bij die gelegenheid dat hij de vrouwen en de basisgemeenschap leerde kennen.

In 1998-1999 werkte eric in Nicaragua als educador met straatkinderen in het project Quincho Barrilete. Met deze jongeren maakte hij later een tweetal films: ‘Nicaragua al desnudo’ in 2001 en ‘Freddy, Roberta’ in 2005.
Fragmenten van deze films zijn te bekijken op de Vimeo-pagina van eric: http://vimeo.com/groups/212626

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.